Iftarviering vrijdag 8 juni 2018 Sittard

Iftar maaltijd van het Interreligieus Platform Sittard-Geleen-Born op 8 juni 2018

De Iftar maaltijd is door het Platform georganiseerd om mensen meer bewust te maken van religieuze en culturele tradities in onze regio. Hoewel de moslims in de Ramadan periode elke avond een Iftar hebben, was deze avond bedoeld voor een breder publiek. Daarom waren de uitnodigingen ook vroegtijdig en breed uitgezet bij kerken en in de buurt en was er een zeer welkome subsidie verkregen van de Vereniging Mondiaal Beleid.

De opzet van de avond was heel eenvoudig, maar wel interessant. De voorzitter van de ontvangende moskee El Mohsinine, Bouchaib Saadane, heette de gasten, waaronder wethouder Kim Schmitz op haar eerste officiële activiteit na haar benoeming, welkom en de imam sprak een gebed uit. Daarna gaf de voorzitter een korte inleiding over de Ramadan en hoe hij dat persoonlijk beleeft. Kernwoorden daarbij waren gezamenlijkheid, opoffering, geloof en medemenselijkheid. Het feit dat in onze noordelijke regionen de vastendag veel langer duurt (18 uur momenteel) dan in zuidelijker gebieden maakt het extra zwaar, maar, zo zei hij, het is te doen. Voorzitter Maria Simons van het platform dankte voor de gastvrije ontvangst en voegde enkele persoonlijke herinneringen aan de vastentijd van de katholieken toe.

De Iftar maaltijd begint met een gebed bij zonsondergang. Dat was om 21.46 uur.  Daarna stonden de tafels klaar voor de maaltijd. Er ontstonden veel geanimeerde gesprekken, die duurden tot de late uurtjes.

Al met al een geslaagde avond die aan zijn doel heeft beantwoord. De circa 120 bezoekers genoten van heerlijk bereide gerechten en van elkaar. Zo is er weer een beetje bijgedragen aan begrip voor elkaar en aan de multireligieuze samenleving.

Peter van der Goot