Dag van de Dialoog 2018 in Sittard

De Dag van de Dialoog vond plaats in de Johanneskerk in Sittard. Op deze dag hield Tweede kamerlid Mustafa Amhaouch (CDA) een interessante inleiding over het thema ‘Elkaar zien’. Mustafa stelde zich voor als een mensgericht, sociaal bewogen politicus. Hij streeft er naar om iedereen in zijn waarde te laten en zich zo te laten ontwikkelen. Omdat hij van Marokkaanse afkomst is ging hij in op issues die in de omgang tussen allochtonen

Mustafa: “Ik gebruik gewoon duidelijke termen, dan begrijpen jullie mij tenminste” en autochtonen spelen. Het gaat daarbij niet om de tegenstellingen maar om de overeenkomsten, zo zei hij. Elkaar zien kun je op twee manieren realiseren: iemand anders opmerken en zelf gezien worden. Uiteraard zijn er in het dagelijks leven heel veel voorbeelden van te geven en dat deed Mustafa op welbespraakte en humoristische wijze. Hij liet horen hoe hij dorps-, partij- en geloofsgenoten stimuleert hun leven actief vorm te geven. Ook betrok hij de aanwezigen in zijn betoog en er werden vele interessante vragen gesteld en aanvullingen gegeven. Hij prees het Platform, omdat hij na uitzoekwerk geen vergelijkbaar initiatief in Nederland was tegengekomen. En dat al meer dan 14 jaar. Kortom, een boeiend betoog.

Wethouder Kim Schmitz (GroenLinks) verwoordde aan het eind van het eerste deel haar complimenten aan het platform en stelde dat wij absoluut door moeten gaan met onze activiteiten. Jullie werk is nodig in de maatschappij, zei zij.

Na de inleiding en de plenaire vragen was het tijd voor de dialoogtafels.de dialoogtafels zijn een landelijk initiatief, dat elk jaar een ander thema heeft, dit jaar: Elkaar Zien. In zes groepen van gemengde samenstelling werden vragen gesteld als “Hoe wil jij gezien worden?”, “Waar droom je van?” en “Wat ga je morgen doen?” Er werd heel geanimeerd kennisgemaakt, gediscussieerd en geluisterd. De eindconclusie was: “Ik ben blij dat ik hierheen gekomen ben, ik ben positief geraakt en heb mensen ontmoet die ik anders nooit gesproken zou hebben. Wat een verrijking!”